De tijd van virtuele trainingen
Trainen op afstand, ofwel virtuele trainingen. Afgelopen jaar is dit bittere noodzaak gebleken. Maar hoe houd je in de huidige situatie, waarbij thuiswerken nog steeds de norm is, het kennisniveau van je medewerkers op peil? En hoe zorg je dat nieuwe medewerkers snel de benodigde kennis vergaren om aan het werk te kunnen? Juist de veranderde situatie van afgelopen jaar geeft jou als organisaties de gelegenheid om een goed virtueel leertraject voor de medewerkers te ontwikkelen. Maar, wat is een goed leertraject?
Zo zorg je voor een goed virtueel leertraject
Een goed virtueel leertraject begint in ieder geval niet met het kopiëren van het oude, op klassikale training gebaseerde, materiaal. Virtuele sessies hebben een andere, eigen aanpak nodig. Geen lange videoconferenties waar een hoop slides en demo’s worden gegeven. Bij een klassikale training is het al bijna onmogelijk om de verkregen informatie tot in detail te herinneren, bij een training op afstand is dit nog lastiger. Kies voor een goede balans tussen interactieve virtuele sessies en het werken aan het opdrachten. Belangrijk is om de interactie, zoals bijv. een quiz, poll of gerichte vraag af te stemmen op het onderwerp. Maak er bijvoorbeeld een oefening van, en leg de nadruk op het toepassen en verband leggen tussen de theorie en opdrachten.
De vijf belangrijkste tips voor een goed virtueel leertraject:
- Kies voor een duidelijke trainingsstrategie en plan van aanpak
- Neem een accuraat en duidelijk storyboard als basis
- Stem de interactie en simulatie af op het onderwerp en leertraject
- Kies voor goed opgeleide training ontwerpers- en ontwikkelaars
- Denk ook aan plezier! Met fun als onderdeel is het ook gewoon leuker.
You can do it
De verandering naar een goed virtueel leertraject is niet eenvoudig. Voor een effectieve training en actieve deelname van de cursisten is hoge kwaliteit, een duidelijke trainingsstrategie en plan van aanpak als leidraad voor het virtuele leertraject van belang. Dit vul je aan met accurate en duidelijke storyboards, voor de juiste interactie en simulatie. En tip! Kies voor goed opgeleide training ontwerpers- en ontwikkelaars. Dit leidt tot effectieve virtuele leertrajecten, die ervoor zorgen dat medewerkers op een goede manier en met plezier hun kennis op peil kunnen houden.
Nieuwsgierig geworden?
Of wil je meer informatie over het implementeren van een virtueel leertraject? Wij denken graag met je mee over de strategie en aanpak van een training, ondersteunen bij het maken van goede storyboards en/of het ontwikkelen van trainingsmateriaal. Vul het contactformulier in, mail ons via info@thevaluechain.nl en onze TheValueChain training expert Regina neemt contact met je op!